ملاسما
گردآورنده:دکتر محمد ابراهیمی راد
یک مشکل شایع پوستی است. این بیماری باعث بوجود آمدن لکه های قهوه ای رنگ بر روی صورت میشود . اکثرا بر روی گونه و بینی و پیشانی و همچنین بالای لب ایجاد میشود. همچنین میتواند بر روی سایر نقاط بدن که به آن خورشید میتابد هم بوجود بیاید مانند گردن و ساعد.
قرار گرقتن در معرض خورشید باعث بوجود آمدن بیماری ملاسما میشود.
یکی از شایع ترین راه های جلوگیری از ایجاد ملاسما محافظت از بدن در مقابل آفتاب با کرم های ضد آفتاب و لباس های مناسب است. این بیماری در زنان بیشتر از مردان شایع است و اکثرا در زمان حاملگی دچار این بیماری میشوند که به آن " ماسک حاملگی " میگویند. به نظر میرسد هورمون ها در بوجود آمدن ماسک حاملگی موثر هستند.
علائم و نشانه ها :
نشانه اصلی این بیماری لک های قهوه ای رنگی هستند که اکثرا بر روی صورت ایجاد میشود. این لکه ها اکثرا در این نواحی بوجود میایند :
- گونه
- پیشانی
- پل بینی
- بالای لب
- چانه
البته در موارد نادر ممکن است در ساعد و گردن هم این لکه ها مشاهده شوند. ملاسما هیچ نشانه واضحی که همه متوجه بشوند را ندارد اما فرد با مشاهده صورت خود متوجه این بیماری میشود.
چه کسانی دچار این بیماری میشوند :
ملاسما در زنان بسیار بیشتر از مردان بوجود میاید . حدود 10 درصد بیماران مبتلا به ملاسما را مردان تشکیل میدهند. افراد با پوست تیره شانس بیشتری برای دچار شدن به ملاسما دارند . افرادی که یکی از اعضای خانواده آنها دچار این بیماری بوده است هم شانس بیشتری برای مبتلا شدن به این بیماری دارند. هنوز دلیل مشخصی برای ملاسما معلوم نشده اما نتایج تحقیقات اینطور میگوید که سلول های رنگ ساز در پوست ( ملانوسیت ) رنگ زیاد تولید میکنند و لکه ها را بوجود میاورند.
محرک های ایجاد کننده ملاسما :
- قرارگرفتن در معرض خورشید : اشعه ماورای بنفش خورشید (UV) باعث تحریک ملانوسیت ها میشود و این لکه ها را بوجود میاورد. به همین دلیل شیوع این بیماری در فصل تابستان از بقیه فصل ها بیشتر است.
- تغییرات هورمونی : زنان باردار اغلب دچار این بیماری میشوند. اگر ملاسما در زن باردار ایجاد شود به آن " کلواسما "(ماسک حاملگی) میگویند. قرص های ضد بارداری و هورمونی هم میتوانند باعث ایجاد این بیماری بشوند.
- محصولات آرایشی و بهداشتی
پزشکان متخصص پوست و مو چگونه این بیماری را تشخیص میدهند :
پزشک متخصص اکثرا با نگاه به پوست متوجه این بیماری میشود و یا پوست را زیر دستگاهی به نام " لامپ وود " بررسی میکنند. ممکن است پزشک از نمونه برداری هم برای تایید و یا رد کردن وجود بیماری استفاده کند.
درمان :
در بعضی مواقع ملاسما بصورت خود بخود درمان میشود مانند زمانی که ملاسما از محرکی مانند حاملگی و یا قرص های ضد بارداری بوجود آمده باشد . هنگامیکه زایمان انجام شود و یا خوردن قرص های ضد بارداری متوقف شود ملاسما هم درمان میشود. اما در بعضی مواقع ملاسما یک سال و حتی یک عمر با بیمار همراه خواهد بود. اگر کسی بخواهد خوردن قرص های ضد بارداری را ادامه دهد آنوقت باید از درمان های زیر استفاده کند:
- هیدروکینون : معمولا با ایجاد اولین ملاسما در بیمار دکتر از این دارو استفاده میکند. این دارو از طریق روشن کردن پوست ملاسما را درمان میکند. هیدروکینون بصورت کرم و ژل و لوسیون در داروخانه ها عرضه میشود.
- ترتینوئین و کورتیکواستروئیدها :پزشک متخصص ممکن است برای روشنتر کردن پوست از درمان دومی هم استفاده کند . گاهی اوقات هم ممکن است از3 دارو در یک کرم بنام " کرم های دست ساز " استفاده کند که شامل : هیدروکینون و ترتینوئید و کورتیکواستروئید است.
- درمان های موضعی دیگر : پزشک شما ممکن است از اسید آزلائیک و یا اسید کوجیک برای روشن کردن پوست استفاده کند.
- درمان های دیگر : اگر روش های موضعی موفق به درمان ملاسما نشود آنگاه پزشک شما از روش های درمانی دیگر مانند : لایه برداری شیمیایی، پیلینگ مکانیکی صورت و درمابراسیون استفاده کند.
در صورتی که هر یک از موارد زیر را پس از درمان ملاسما مشاهده کنید به پزشک متخصص مراجعه کنید :
- سوزش پوست
- تیره شدن پوست
- مشکلات دیگر
اگر زیر نظر یک پزشک متخصص ملاسما را درمان کنید میتوانید اطمینان داشته باشید که ملاسمای شما اگر عمقی نباشد براحتی در طی چند ماه درمان خواهد شد البته به شرطی که تمام توصیه های پزشک خود را جدی بگیرید و به آن عمل کنید. شما میتوانید برای جلوگیری از مبتلاشدن دوباره به ملاسما از کرم های ضد آفتاب استفاده کنید و بدن خود را از نور مستقیم و شدید خورشید محافظت کنید.
4 روش موثر در پیشگیری از بیماری ملاسما :
- استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب
- استفاده از کلاه های با لبه پهن
- استفاده محصولات مراقبت از پوست با درجه ملایم
- اجتناب از اپیلاسیون کردن
افراد دارای بیماری ملاسما برای موزدایی بهتر است از اپیلاسیون استفاده نکنند و با توجه به شرایط پوست خود از پزشک متخصص بهترین روش موزدایی را سوال کنند.